Skip to content

Nyhögerns anställnings(o)trygghet

maj 24, 2011

Ännu en debattör vill ”reformera” LAS. Denna gång är det den moderata studentpolitikern Therése Molander som skriver i SvD. Som vanligt är artikeln skriven på ”neosvenska” som innebär att försämringarna döljs bakom ord eller märkliga argument.

Tidigare attacker på LAS, lagen om anställningstrygghet har bland annat handlat om att företagens konkurrenskraft försämras om inte arbetsgivarna får anställa och avskeda personal hur som helst. Ofta brukar nyliberala debattörer med jämna mellanrum även påstå att LAS turordningsregler utestänger unga från arbetsmarknaden.

I dagens SvD kommer ordföranden för Moderata Studenter Örebro, Therése Molander med en variant av ”ungdomsargumentet”. I hennes artikel är LAS ett hinder för arbetsgivarna att anställa kvinnor och personer med en annan etnisk bakgrund. Hon hävdar att LAS är ett hinder för jämställdhet och mångfald?! (se länk nedan).

Att LAS redan idag ”rundas” med hjälp av korttidsanställningar, bemanningsföretag osv. vilket ofta drabbar just ungdomar, kvinnor och invandrare nämns inte av den aktuella debattören. Att många yngre kvinnor ratas av arbetsgivare för att de kan få barn eller kommer tillbaka till sin arbetsplats efter föräldraledigheten och inser att de fått ett nytt sämre jobb samt tappat i lön, är inte heller något som förekommer i Therése Molanders värld. Ej heller är det något problem att många arbetsgivare nästan automatiskt sorterar bort jobbansökningar från personer med annan etniskt bakgrund, hög ålder eller funktionsnedsättning.

Nej, roten till alla problem är som vanligt enligt den neoliberala världsbilden – LAS. Även denna debattör använder den neosvenska terminologin och skriver ” För att vi ska få in fler unga på arbetsmarknaden, jämna ut kvoterna mellan kvinnor och män samt ge nyanlända svenskar en möjlighet att försörja sig är det dags att vi tar ett krafttag och reformerar Las.”

Dagens artikel innehåller i stort sett de gamla vanliga värderingarna om LAS som brukar föras fram av borgerliga politiker och Svenskt Näringsliv. Alliansregeringen har hittills inte gemensamt attackerat LAS, men istället kommer diverse officiella dokument som pekar på att LAS bör avskaffas, exempelvis Långtidsutredningen 2011 som jag berörde på denna blogg den 3 februari.

Det skulle vara mera hederligt av de svenska neoliberala debattörerna om de tog bladet från munnen och istället för att använda omskrivningar som ”reformera” rakt ut sa att de helt vill avskaffa LAS. För pusslas de senaste årens borgerliga argument samman så framträder en spegelbild av den arbetslagstiftning som den förra nyliberala regeringen i Australien införde under 2005 och som trädde i kraft i mars 2006. Visserligen innebar den att John Howard förlorade makten i valet i november 2007 till Australian Labor Party, men de svenska nyliberalerna upprepar med jämna mellanrum förslag som är slående lika den lagstiftning som fanns i Australien.

Den australiska arbetslagstiftningen, ”WorkChoices”, innebar i korthet att arbetsgivarna fick möjlighet att fritt säga upp anställda, att lönerna skulle sättas lokalt och individuellt, att rätten till facklig organisering och verksamhet var kraftigt kringskuren, samtidigt fanns det i praktiken ingen strejkrätt. Denna modell är alltjämt en dröm för svenska neoliberaler och en mardröm för oss andra som steg för steg tyvärr verkar vara på väg att bli realitet. Kanske är den dag som vi får uppleva en situation motsvarande den som återges i teckningen här intill inte allt för avlägsen.

För även om alliansen inte ännu samfällt och öppet utmanat den rådande lagstiftningen så har de medvetet med sin politik bidragit till att försvaga de fackliga organisationernas styrkeposition genom försämringar av A-kassan, mindre resurser till arbetsmiljöarbete osv. Det svenska systemskiftet inom arbetsmarknadslagstiftning sker inte med australiensk storslägga utan istället med precisionskirurgiska instrument på samma sätt som de neoliberala försämringarna inom välfärdssektorn.

Slutligen kan jag bara konstatera att Therése Molanders idéer kommer att skapa åtminstone ett nytt arbetstillfälle – hon själv kommer säkert att få en anställning inom moderaterna, Svenskt Näringsliv, Timbro eller någon annan del av den neoliberala propagandaapparaten. Hennes debattartikel är en perfekt CV och ansökan (samt lojalitetsförklaring) i det sammanhanget.

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/las-diskriminerar-kvinnor-och-invandrare_6189065.svd

http://www.svensktnaringsliv.se/fragor/las/reformera-lagen-om-anstallningsskydd_16553.html

http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/19820080.htm

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: