Skip to content

Varför betala skatt när du kan få styrelsearvode av regeringen?

maj 21, 2011

I dagens SvD kan vi läsa att riskkapitalisten Björn Savén blir vice ordförande i statliga Vattenfall. Björn Savén är även känd som skatteplanerare. Förr blev skurkar adlade av kungen, numera upphöjs tveksamma personer till styrelseledamöter av regeringen.

Arbetslinjen brukar vara regeringen Reinfeldts svar på alla frågor. Kanske är det dags att byta ut den devisen till ”skattefrilinjen”? I dagens SvD kan vi läsa att riskkapitalisten Björn Savén föreslås bli vice ordförande i statliga Vattenfall. Samtidigt är hans riskkapitalbolag IK Investment Partners föremål för skattebrottsutredning.

Herr Savén är en mycket driven skatteplanare som spelar i en helt annan division än den nyligen uppmärksammade juristen Bert Villard (AMF, Lernia) . På Savéns CV finns noteringar om att han tidigare lyckats få 3 miljarder att krympa till 38 miljoner, dvs. 1,2 procent av ursprungsbeloppet. Så nu undrar jag spänt vad som kommer att hända. Kommer Savén att lycka ”trolla bort” sitt styrelsearvode från Vattenfall ur sin deklaration eller är tanken att Björn Savén ska bidra med sina expertråd inom skatteområdet så att Vattenfalls vinster från höga el-priser och tyska kolkraftverk inte hamnar i statskassan?

Förr brukade enväldiga kungar adla diverse personer som var duktiga på att förtrycka bönder och andra underlydande i det gamla feodalsamhället. Numera verkar det som om regeringen valt att förläna nutidens skurkar med styrelseuppdrag.

Får den borgerliga regeringen brist på lämpliga kandidater kan de vända sig till sin stödförening, Skattesmitarnas Förening, förlåt jag menar Skattebetalarnas Förening – de har säkert tips på lämpliga kandidater till kommande styrelseuppdrag i statliga bolag. Finns det någon som misslyckats med sin skatteplanering och fällts för skattebrott, så kan väl den personen få sitta i Kriminalvårdens insynsråd, det ger ju ett litet styrelsearvode som plåster på såren?

För den som är intresserad av Björn Savén finns det några länkar nedan att läsa.

http://www.e24.se/business/bank-och-finans/tystnaden-kring-bjorn-saven_2818917.e24

http://www.dagensps.se/artiklar/2011/05/21/53345960/index.xml
http://www.va.se/magasinet/2007/11/guldklubben-i-skatteparad/index.xml

Annonser
One Comment leave one →
  1. maj 22, 2011 8:41 e m

    Kanon – som alltid!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: