Skip to content

Neoliberalernas ”P2-orden” vill pressa ned lönerna

maj 19, 2011

Ibland undrar jag om jag lever i en demokrati. Igår eftermiddag var neoliberalerna inom några få timmar ute i media och sa samfällt att lägre lönekrav ger en lägre arbetslöshet. Orsaken var Konjunkturinstitutets lönebildningsrapport som presenterades under eftermiddagen.

”Propaganda Due” eller P2-orden hette den frimurarorden som avslöjades i Italien i början av 1980-talet. I orden ingick i hemlighet olika makthavare som hade en gemensam agenda som i korthet gick ut på att omforma det italienska samhället. I går, den 18 maj 2011, när Konjunkturinstitutet (KI) offentliggjorde sin lönebildningsrapport kändes det som om P2-orden alltjämt finns, men i en svensk version.

Huvudbudskapet i rapporten är att om löneökningarna stannar på 3,1 procent så kommer den s.k. jämviktsarbetslösheten att ”bara” bli cirka 5 procent. Snabbt så stämde ekonomijournalisterna in i kören som okritiskt sjöng lovsånger till låga lönekrav i kommande avtalsförhandlingar. Beredvilligt var såväl finansminister Anders Borg (m) som Svenskt Näringslivs vice VD Christer Ågren snabbt ute i media och berömde Konjunkturinstitutets lönebildningsrapport.

Att jämviktsarbetslöshet eller NAIRU, Non-Accelerating Inflation Rate-of-Unemployment , var en av den neoliberale ekonomens Milton Friedman:s teoretiska hörnstenar och att det innebär att allt för stora delar av den arbetsföra befolkningen konstant hålls utanför arbetsmarknaden i en fattigdomstillvaro nämns inte i nyhetsflödet.

Detta bidrar naturligtvis till att de som har anställning inte kan kräva så höga löner, eftersom den s.k. jämviktsarbetslösheten innebär att det finns en reservarme av arbetskraft som är villig att ta anställning med sämre villkor och till en lägre lön.

Nu väntar jag bara på nästa lönebildningsrapport från den statliga myndigheten Konjunkturinstitutet . Flyttar våra svenska neoliberala P2-orden fram sina positioner så lär budskapet bli – lönesänkningar ger noll procent i arbetslöshet.

Hela presentationen i gårdagens media måste ha varit som en våt dröm för de ”spin doctors” som tjänstgör som propagandageneraler för vår svenska neoliberala P2-orden.

http://www.konj.se/download/18.4bb0052912fd16044aa80009691/L%C3%B6nebildningsrapporten_2011.pdf
http://di.se/Default.aspx?sr=6&tr=288568&rlt=0&pid=236051__ArticlePageProvider&epslanguage=sv
http://www.svd.se/naringsliv/ki-loner-far-oka-hogst-31-procent_6173965.svd
http://www.svensktnaringsliv.se/kommentaren/ki-visar-pa-vikten-av-att-hitta-ratt-lonenivaer_133296.html
http://www.unionen.se/Templates/News____62181.aspx
http://lotidningen.se/2011/05/18/arbetsgivarna-gillar-31-procent/

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: