Skip to content

Vilka siffror vill du ha?

april 29, 2011

Vilka siffror vill du ha? Det brukade en tidigare arbetskamrat till mig skämtsamt säga när han skulle redovisa föregående periods utveckling. I dagens Sverige sköts redovisningen av vår gemensamma ekonomiska framtid på samma ”lättsamma” sätt. Att allt flera hushåll ökar sin skuldsättning presenteras som ”god nyhet” av ledande ekonomer och ekonomijournalister. Ty de har ju bara lånat 7,3 procent mer pengar. Att det motsvarar hela 10, 7 miljarder kronor nämns ingenstans.

Idag, den 29 april 2011 kom ännu en statistisk rapport från SCB – en redovisning av Finansmarknadsstatiken för mars 2011. Av den framgår att de svenska hushållen under mars ”bara” lånat 7,3 procent mer jämfört med föregående månad. Att det motsvarar hela 10,7 miljarder kronor i ökade skulder på enbart en månad redovisas vare sig i SCB:s pressmeddelande, av ekonomijournalisterna eller de olika bankekonomer som kommenterar rapporten i media.

Den sista mars var de svenska hushållens totala upplåning till bostäder och konsumtion 2 544 914 000 000 kronor eller 2 544, 9 miljarder kronor.  Av dessa är 1 619 miljarder kronor från bostadslåneinstitut.  Att det även innebär att hushållen fortsätter att låna betydligt mera än vad de haft i löneutveckling är också en dold nyhet.

Att vår utveckling påminner om Irlands och Islands tidigare ”lånerace” är också ett faktum som är dolt för de flesta. För mig som personligen aldrig haft mer än sexsiffriga årslöner är dessa lånebelopp svindlande, därför har jag följt och kommer att fortsätta att följa denna dolda låne- och bostadsbubbla som snart hotar att brisera. Som vanligt blir det ”vanligt” folk som för betala för lånekarusellen i slutändan. Det har även riksbankens ledning sagt tidigare, se länkar i tidigare bloggar.

De överbelånade familjerna kommer att få lämna sina hem men får behålla skulderna. Vi övriga som inte deltar i lånecirkusen kommer att möta en sämre välfärd när regeringen ska ”sanera/rädda” ekonomin enligt de
gamla vanliga nyliberala recepten. Läs gärna originalrapporten från SCB nedan samt mina tidigare blogginlägg nedan.

http://www.svd.se/naringsliv/hushallens-lanetillvaxt-avtar_6125663.svd

http://www.scb.se/statistik/_publikationer/FM5001_2011M03_BR_FM5001BR1104.pdf

https://larsback.wordpress.com/2011/04/06/224-379-kronor-i-minuten-i-nya-lan/

https://larsback.wordpress.com/2011/03/01/okad-bnp-och-en-vaxande-skuldfalla-for-hushallen/

https://larsback.wordpress.com/2011/02/24/%e2%80%9dtulip-mania%e2%80%9d-pa-bostadsmarknaden/

https://larsback.wordpress.com/2011/01/27/en-svensk-ekonomisk-tiger-eller-en-imploderande-lanebubbla/

Annonser
One Comment leave one →
  1. Anders Engström permalink
    april 30, 2011 6:07 e m

    Jag uppfattar det hela som att svenska folket är utsatta för en konspiration vilken syftar till att begränsa vår valfrihet på alla plan. Dina skriverier förstärker intrycket. Borg är fanatiskt mån om att betala statens skulder fullt ut samtidigt som medborgarnas skuldsättning gödslas ordentligt. Statens ”frihet” ökar och medborgarnas ”frihet” minskar (om du inte råkar vara ”tät”). Tanken är troligen att pressa tillbaka solidariteten i samhället och skapa ”nya” väljargrupper under parollen ”skyll dig själv om du inte är rik och kan nyttja samhällets resurser”. Mats Odell (KD) sa ju just detta när huslånetaken kom, vilket för övrigt är mycket ”bibeltroget” och därmed kanske konsekvent tänkt för honom, vad vet jag. Bankmän (eller bank-kvinnor) stöttar detta då de ser lönsamhet både för sin arbetsgivare och sig själva. Pengar har en förvånansvärd förmåga att smula sönder sånt som empati och solidaritet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: