Skip to content

Skatteo(m)läggning pågår

april 12, 2011

Snart tas det femte steget i det systemskifte som innebär att s.k. plattskatt införs etappvis bakvägen. En kommande s-regering kommer därför i september 2014 att möta ett än mer raserat folkhem än idag.

För en månad sedan önskade sig Skattebetalarnas förening platt skatt på DN Debatt genom en avveckling av den statliga inkomstskatten . Idag lovade den moderatledda alliansregeringen på samma debattsida att göra en femte delleverans till det nya skattesystemsbygget – ännu ett jobbskatteavdrag. Ty det borde inte längre råda någon tvekan om att det framför våra ögon pågår ett ombyggnadsprojekt som syftar till att avveckla resterna av det progressiva skattesystem som var en av grundstenarna i folkhemsbygget en gång.

Innan valet 2014 kan Sverige tillhöra den lilla klubb av länder, merparten är f.d. sovjetrepubliker och tidigare skatteparadis, som har platt skatt. Det vill säga en skatt som är lika procentuellt hög oberoende av om du har 25.000 eller 1 miljon kronor i månadslön.

Plattskatten redan här

Redan idag finns platt skatt när det gäller exempelvis inkomst av kapital. Men den platta skatt som de flesta medborgare redan möter är kommunal- och landstingsskatten som utgår med en bestämd skattesats om cirka 30 procent på varje hundralapp.  Det är denna skatt samt moms som är de skatter som är mest kännbara för inkomsttagare med låg- och medelinkomster.

En avvecklad statlig inkomstskatt är säkert populärt hos många i det korta perspektivet, men frågan är hur majoriteten kommer att reagera på lite längre sikt. För om den progressiva statliga inkomstskatten avvecklas helt enligt beställningen från Skattebetalarnas förening så blir det mindre pengar i statskassan samtidigt som det behövs stora satsningar på att underhålla och utveckla vår infrastruktur och försvara välfärdstjänsterna.

Välfärd och självstyre eroderas

Samtidigt fattas det pengar hos kommuner och landsting för att kunna garantera en bra välfärd. Enligt den rapport som Sveriges Kommuner och Landsting publicerade för ett år sedan ” Framtidens utmaning välfärdens långsiktiga finansiering ” skulle kommunalskatten behöva höjas med cirka 13 kronor den kommande 25 åren för att klara behovet av välfärdstjänster.

Eftersom den borgerliga regeringen väljer att minska statens intäkter så är det inte svårt att se att samhällets totala balansräkning inte kommer att gå ihop. Det blir underskott inom några få år Samtidigt så vill de borgerliga fortsätta att privatisera tidigare offentliga tjänster.  Risken är stor att vi alla snart får möta ett samhälle där kommunerna får tillhandahålla enbart en form av ”minimivälfärd” samtidigt som landstingen reducerats till inköpsavdelningar av privat vård och kollektivtrafik. Kort sagt, såväl välfärden och det kommunala självstyret kommer att erodera.  En kommande socialdemokratisk regering kommer efter valet 2014 att möta ett raserat folkhem.

http://www.dn.se/debatt/nytt-jobbskatteavdrag-infors-redan-till-arsskiftet

http://www.dn.se/debatt/slopad-inkomstskatt-en-offensiv-vag-tillbaka-for-s

http://brs.skl.se/brsbibl/kata_documents/doc39695_1.pdf

http://en.wikipedia.org/wiki/Flat_tax

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: