Skip to content

Vem tror på ratingfirmorna?

april 8, 2011

Idag kan ingen köpa en bostadsobligation av Lehman Brothers för ”bröderna” har gått i konkurs. Men företagen som ”kvalitetscertifierade” deras värdepapper tjänar fortfarande pengar, men numera på att ”AAA-märka” svenska bostadsobligationer.  Ratingföretagen är ”bevismaterial” när Riksbanken m.fl. förnekar att det finns risk för en bostadslånebubbla i Sverige.

( Se även https://larsback.wordpress.com/2011/04/06/224-379-kronor-i-minuten-i-nya-lan/ )

När Riksbanken den 5 april 2011 publicerade sin rapport om riskerna på den svenska bostadsmarknaden var budskapet att vi inte har någon bostadsbubbla. Till stöd för denna slutsats finns flera avsnitt som återges nedan.

”Beviset” för Riksbankens är att Standard & Poor´s samt Moody´s givit de svenska bankerna och bostadsinstituten de högsta kreditvärdighetsbetygen – ”triple-A.  Att samma institut mot höga konsultarvoden gav samma betyg till Lehman Brothers numera ökända ompaketerade bostadslån nämns inte i sammanhanget.

3 000 bedömningar per dag

Det som får mig att tvivla är inte bara att ratinginstituten tar bra betalt för att utfärda sina ”oberoende betyg” samt deras solkiga historia utan även volymen ”betygsättningar”. På exempelvis Standard & Poor´s hemsida kan alla som vill läsa att; “Most notably, we are known as an independent provider of credit ratings. In 2009, we published more than 870,000 new and revised credits ratings.  Currently, we rate more than US$32 trillion in outstanding debt.”  (http://www.standardandpoors.com/about-sp/main/en/eu )

Det betyder att enbart S & P gör cirka 3 000 bedömningar per arbetsdag av svenska banker och bostadsinstitut, kommuner, andra företag, hela länder m.m. över hela världen. Att Bridgestone India Private Ltd:s ganska nyetablerade däckfabrik kan leverera 3 000 lastbils- och bussdäck per dag låter inte orimligt. Men det är nog en skillnad på masstillverkade däck och kvalificerade ekonomiska analyser eller vad tror ni?

Bakom de svenska bostadsobligationerna finns lån som givits till svenska bostadsrättsföreningar och bostadsrättsköpare, ett exempel på sådana fastigheter och lägenheter har jag tidigare beskrivit.  Vad dessa fastigheter och enskilda lägenheter har för egentligt värde, tror jag inte att Standard & Poor´s snabbarbetande analytiker har en aning om. Se gärna:  https://larsback.wordpress.com/2011/01/21/tillvaxtens-vinnare-och-forlorare/

För den som är intresserad av Riksbankens resonemang återges några avsnitt nedan. Hela utredningen finns att hämta på:  http://www.riksbank.se/upload/Rapporter/2011/RUTH/RUTH.pdf

Säkerställda obligationers betydelse för de svenska bankerna

Sedan halvårsskiftet 2004 har svenska banker och kreditmarknadsföretag haft möjlighet att ansöka om tillstånd hos Finansinspektionen för att emittera säkerställda obligationer. De första svenska säkerställda obligationerna emitterades hösten 2006 och våren 2008 hade samtliga institut som godkänts som emittenter genomfört den nödvändiga konverteringen och emitterat säkerställda obligationer. Sju svenska banker eller deras bostadsinstitut kan idag emittera säkerställda obligationer på den svenska marknaden.

I december 2010 uppgick den utestående volymen av säkerställda obligationer på den svenska marknaden till drygt 1 600 miljarder svenska kronor, motsvarande cirka halva Sveriges BNP . Det gör den betydligt större än marknaden för svenska statsobligationer och till den femte största marknaden för säkerställda obligationer i Europa. Merparten av volymen av svenska säkerställda obligationer, knappt 80 procent, är denominerade i svenska kronor och den resterande volymen utgörs framförallt av andra nordiska valutor och euro.2 Emissioner som sker i andra valutor omvandlas i regel till svenska kronor (och andra nordiska valutor) via derivatinstrument.

För de svenska bostadsinstituten utgör säkerställda obligationer idag den enskilt viktigaste finansieringskällan. Förutom säkerställda obligationer finansierar de sig också genom att ge ut certifikat samt genom nettoupplåning från moderbanken. (sid 156 – 157 Riksbankens utredning om risker på den svenska bostadsmarknaden)

GOD KREDITVÄRDIGHET I SÄKERSTÄLLDA OBLIGATIONER TROTS ETT HUSPRISFALL

Marknaden för säkerställda obligationer har globalt växt till en av de största obligationsmarknaderna i världen. Trots sin storlek och långa historia har säkerställda obligationer aldrig orsakat en kreditförlust för en investerare på grund av en inställd betalning. Detta understryker den trygghet som finns inbyggt i systemet för säkerställda obligationer. Alla svenska säkerställda obligationer har en AAA -rating vilket innebär att de har låg kreditrisk. (sid 158 Riksbankens utredning om risker på den svenska bostadsmarknaden)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: