Skip to content

Vampyrerna i näringslivet

april 3, 2011

År efter år, vecka efter vecka kan vi läsa om de bonusar, avgångsvederlag, pensioner och andra arvoden som näringslivets toppar ger till varandra. Idag har sydsvenskan skrivit om ännu en miljonrullning i Vattenfall.  Klaus Rauscher fick nästan 50 mkr i avgångsvederlag, en summa som det tar ungefär 150 år för en vanlig inkomsttagare att tjäna ihop.  Näringslivets ledare har format en egen subkultur, en klubb för de giriga som tror att de likt vampyrer kan leva i flera hundra år.

Vattenfall, Investor, SEB, Handelsbanken, Nordea, Volvo osv. osv. Listan över företag som det senaste halvåret förekommit i media när det gäller frikostliga ersättningar till nuvarande, tidigare och sparkade chefer är lång. För en vanlig medborgare är det ofattbara summor som nämns i artiklarna på tidningarnas ekonomisidor.

Redan i lön är det flera företagsledare som idag har inkomster som motsvarar mer än 40 industriarbetarlönar. Sedan tillkommer bonusar, pensionsavtal och andra uppgörelser och de totala summorna blir gigantiska. Ta en årslön på cirka 300 tkr och en aktuell ersättningssumma till en företagsledare och dividera, inte sällan skulle en genomsnittlig löntagare behöva leva i flera hundra år för att få ihop samma belopp.

Det verkar som om en del direktörer tror att de är nästintill odödliga och kommer att leva i flera hundra år som vampyrerna kan göra enligt folksägner. Att de istället för blod suger ut tilltron till marknadsekonomin och solkar ned det egna företags renommé verkar inte bekymra dem.

När det blir en offentlig diskussion om detta så uppvisar bonusmottagare och utdelare alla karaktäristiska tecken på att de tillhör en subkultur. Ur ett sociologiskt perspektiv är en subkultur en samling individer med bestämda uppfattningar och beteenden som skiljer dem från den större kultur som de är en del av. (Wikipedia).

Det är kanske dags att köpa några aktier och gå på bolagsstämmor och vifta med vitlöken och se om vampyrerna flyr?  Kanske SSU ska börja besöka bolagsstämmor igen?

http://www.sydsvenskan.se/ekonomi/article1430720/90-miljoner-till-sparkade-chefer.html

http://www.svd.se/naringsliv/det-mest-graverande-ar-hemlighallandet_6021047.svd

http://www.svd.se/naringsliv/leif-johanssons-guldlast-294-miljoner_5866211.svd

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/foretag-tysta-om-vd-lonerna_5973351.svd

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: