Skip to content

Det finns både naiva och insiktsfulla ”sossar”

mars 24, 2011

I dagens SvD var det två ”socialdemokrater” som på debattsidan skrev att vi borde överlåta ansvaret för den framtida välfärdens utveckling på kapitalet.  Samtidigt kraftsamlar de brittiska partivännerna inom TUC (brittiska LO) inför lördagens stora manifestation i London mot den konservativa regeringens nedskärningar av välfärdssektorn.  Personligen anser jag att britterna vet mer om hur kapitalismen fungerar i verkligheten, än de två förvirrade debattörerna i Sverige gör.

Oppositionsrådet? i Haninge Robert Noord och Magnus Sundberg, företrädare för tankesmedjan Urban(S) drar idag sin lans för en fortsatt expansion av privata lösningar inom välfärdssektorn.  Antingen saknar Robert Noord och Magnus Sundberg såväl en ideologisk karta som en kompass eller så tror de att det fortfarande finns ”snälla kapitalister”. ( http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/s-bor-skifta-fokus-om-vinster-i-valfarden_6034141.svd )

Men sanningen är att denna form av kapitalister är lika utdöda som dinosaurierna, för övrigt finns inte jultomten heller. Visserligen kan vi ibland iaktta några få rika män (och kvinnor) som på ålderns höst gärna vill skänka bort några miljoner och eller miljarder (ex Bill Gates) för att stilla sitt samvete och få en smula sinnesro innan de lämnar de s.k. jordelivet, men det är en annan historia. Det verkar som om herrarna Noord och Sundberg gått vilse i storstadsdjungeln (the urban jungle) i sina strävanden efter att tillmötesgå behoven hos några få procent av befolkningen i Stockholms län på bekostnad av den stora majoriteten i samma region.

Herrarna Noord och Sundberg kan gärna läsa min blogg från den 9 mars 2011. (https://larsback.wordpress.com/2011/03/09/valfard-till-salu/ ) Det finns bara några få sätt att tjäna pengar på andra människors behov av välfärd och trygghet – och samtliga är i varierande omfattning inhumana och cyniska.

Nåväl, samtidigt som några få svenskar svärmar för marknadslösningar inom välfärden försöker brittiska socialdemokrater inom fackföreningsrörelsen att försvara den lilla välfärd som finns kvar i gamla UK. Sedan en lång tid tillbaka har de planerat för en stor protestaktion i London nu på lördag den 26 mars.  Samma dag, lördagen den 26 mars, klockan 10, ska enligt det preliminära programmet den nya partiledaren för socialdemokraterna i Sverige hålla sitt stora politiska linjetal – jag hoppas att det ligger närmare majoritetens behov av välfärd, än den minoritet som Noord och Sundberg vill värna.

Besök gärna http://www.tuc.org.uk/  och ta del av informationen om den stora manifestationen i London mot regeringen Camerons alla planerade nedskärningar i välfärdssystemen. Vid manifestationerna kommer även UK Uncut-rörelsen att delta. När demonstrationen nått sitt slutmål så kommer de att göra aktioner mot banker på Oxford Street i London som inte är så intresserade av att betala skatt. Senare under lördagseftermiddagen kommer UK Uncut- aktivisterna att besöka ett företag i centrala London som smitit undan skatten (http://www.ukuncut.org.uk/ ).

Läs gärna tidigare bloggar om UK Uncut-rörelsen och TUC; https://larsback.wordpress.com/2011/02/27/skatterevolt-for-att-betala-skatt-aven-i-usa/

https://larsback.wordpress.com/2011/02/19/mera-protester-mot-for-laga-skatter-i-storbritannien-idag/

https://larsback.wordpress.com/2011/02/14/de-klagar-pa-skatterna-fast-tvartom/

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: