Skip to content

I vilken verklighet lever en del män?

mars 8, 2011

Idag är det den internationella kvinnodagen, i år den 100:e i ordningen räknat från den första som firades 1911.  Initiativet till att inrätta en särskild kvinnodag togs av socialisten Clara Zetkin som presenterade förslaget vid en internationell kvinnokonferens i Köpenhamn 1910. I år är det är också 90 år sedan Sverige blev en demokrati, år 1921, då kvinnor fick rösträtt. Det är även 40 år sedan särbeskattningen avskaffades i Sverige.

Personligen har jag idag bland annat varit på ett intressant seminarium om de osakliga löneskillnaderna mellan kvinnor och män som alltjämt består samt lärt mig mera om de omänskliga levnadsvillkor som kvinnorna i Kongo lever under. Den som vill veta mer om hur det står till med jämställdheten i Sverige och andra delar av världen har idag haft stora möjligheter att skaffa sig nya kunskaper via en rad seminarier, möten och utställningar runtom i landet. En annan stor fördel med den internationella kvinnodagen den 8 mars är att media åtminstone en dag på året beskriver situationen för Sveriges och världens kvinnor och flickor ur olika aspekter.

I morgon är det dock den 9 mars och då fortsätter det som vanligt tyvärr, d v s. kvinnor i Sverige kommer i genomsnitt fortfarande att tjäna 85 % av vad män tjänar för en heltid och alltjämt löpa en betydlig större risk än män för att utsättas för våld i hemmet. Runt om i världen kommer systematiskt våldtäkt på kvinnor fortsätta att användas som ett medvetet vapen i krig och konflikter, samtidigt som kvinnor dör i samband med förlossningar o.s.v.

Trots att det i Sverige och i världen fortfarande råder ojämställdhet så finns det en del män som inte vill se detta. Även idag på internationella kvinnodagen har bloggaren m.m. Per Ström återigen känt sig tvungen att publicera ännu ett av sina märkliga inlägg. Denna gång vill han avskaffa internationella kvinnodagen för att det är så synd om män?!  När jag läser en del av kommentarerna till herr Ströms rader, så är de manliga kommentarerna skrämmande lika de antifeministiska åsikter som torgförs på Sverigedemokraternas och dess hejdukars siter.

Som man med tre vuxna döttrar undrar jag ibland – i vilken verklighet lever en del män?

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: