Skip to content

Aparta (s)ympatisörer

februari 21, 2011

Flera av helgens ledarsidor bjöd på märkliga budskap. Först kom Nya Wermlands Tidningen och hyllade en socialdemokratisk partiledarkandidat. Sedan SvD som gav eloger till tidigare s-företrädare och kritiserade den socialdemokratiska kriskommissionens arbete. Till sist kom Aftonbladet och förkastade samma kommission i ett närmast förlöjligande tonfall.  

Någon skulle kanske kunna tro att det varit 1:a april och att ledarskribenterna gemensamt bestämt sig för att driva med sina läsare. Men så var inte fallet, i stället verkar det vara andra bevekelsegrunder som fått en sådan blandad skara ledarsidor som NWT, SvD och AB att skriva som de gör.

Först ut var på lördagen Nya Wermlands Tidningen, som i vanliga fall brukar hylla nästan allt som moderaterna gör.  De skrev på lördagen bland annat: Socialdemokraterna går in i slutstriden om vem som skall bli ny partiledare. Med drygt en månad kvar har Mikael Damberg mer eller mindre signalerat sin kandidatur. Som förnyare vore han ett bra val, men frågan är om partivänstern accepterar en högersosse.”

Det sägs nu att Damberg aldrig skulle ha skrivit det han skrev om han inte vetat om att han haft starkt stöd i valberedningen och i partiet. Må så vara, men betyder det att han också kommer att få frågan? Damberg vore annars den sortens ledare som Socialdemokraterna behöver. Han är inte fast i gamla tankemönster och förmår att tänka nytt och framåt. Han inser att folkhemsnostalgin är en återvändsgränd. Till exempel så argumenterade han i valrörelsen för att behålla avdraget för hushållsnära tjänster. Han representerar den förnyarfalang som den avgående partiledaren Mona Sahlin också tillhör, men vars idéer hon aldrig fick chansen att genomdriva.”

http://www.nwt.se/asikter/ledare/article855068.ece

 

På söndagen kom Svenska Dagbladets PJ Anders Linder med bland annat följande kritiska rader: Kriskommissionen anklagar beslutsfattare utom och inom socialdemokratin för att ha låtit sig snurras upp av en ”nyliberalism” som har tre kännetecken: Den sätter kampen mot inflationen framför kampen mot arbetslösheten. Den vill att efterfrågan och utbud ska påverka välfärdspolitiken, och den vill att de folkvalda ska delegera viss beslutsmakt till oberoende experter, till exempel i Riksbanken.”

Sedan kom några hyllningsrader, men i detta fall till tidigare s-företrädare.  ”Men om detta är nyliberalism är det väl inte konstigt att även socialdemokrater blev nyliberaler? Verklighetsförankrade personer som Kjell-Olof Feldt, Göran Persson och Mona Sahlin har ögon i skallen och kunde själva konstatera vad den ohämmade politiseringen hade ställt till med”.

På slutet konstaterar PJ Anders Linder; Kommissionen svarar för sig själv, och det är fullt möjligt att rapporten går samma väg som så många andra grupparbeten och snart samlar damm i arkivet. Men över 50 av Rörelsens ledande namn har varit engagerade i att ta fram den, och om de inte har drivit på så har de åtminstone jamsat med när politiseringslinjen formulerades”.

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/nu-ska-de-fa-for-sin-nyliberalism_5955101.svd

Slutligen så kom Aftonbladets ledarsida som brukar anges som oberoende (s), där Katrine Kielos igår gick till attack på delar av kriskommissionens arbete i en artikel som verkade vara skriven i syfte att förlöjliga såväl kommissionen som andra socialdemokrater som känner en oro för den nyliberala dominansen i samtiden.

Efter några märkliga inledande rader om JRR Tolkiens Ringentriologi samt ett citat av den gamle amerikanske och republikanske presidenten Dwight D Eisenhower, så sågar ledarskribenten hela avsnitt av kriskommissionens rapport.

”När rapportens omvärldsanalys ska lista konsekvenserna av den rådande samhällsutvecklingen tar den sats och släpper sedan fram en hel parad av elände: människor blir alltmer konsumtionsfixerade, likgiltiga för den sociala och ekologiska utmaningen, olyckliga, stressade, utslagna, segregerade, rädda, främlingsfientliga och utan tro på en demokrati som somnat in till tonerna av ett öronbedövande nyliberalt konsensus de senaste 30 åren. Detta är inte människors eget fel, utan en konsekvens av globaliseringen. Så är det. Vi är socialdemokrater – låt oss alla begå självmord!”

Senare förkunnar ledarskribenten: ”Det är inte så att de processer som kriskommissionens omvärldsanalys pekar ut inte pågår. Ökade klyftor, segregering, rädsla, miljöförstöring, stress, utslagning, mörkret faller, jobben försvinner – baby it’s cold outside. Det är en fråga om perspektiv.”  

http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/katrinekielos/article8596337.ab

Om jag lämnar det klämkäcka 50-talsperspektivet som finns i Dean Martins gamla hit med textraderna ”baby it´s cold outside”, vill jag trots allt påstå att det stora folkflertalet i dagens Sverige lever ett annat vardagsliv än våra ledarskribenter troligen gör. Det finns ett annat land, en annan verklighet runt omkring oss om vi vill titta efter.

Det kriskommissionen gjort i sin rapport är att antyda att de svårigheter som många idag möter har ett samband med de nyliberala ekonomiska teser som styrt mycket av den svenska politiken under snart tre decennier.  Så det är märkligt att kommissionens försiktiga skrivningar väcker en sådan aggression och rop på s-ledare som antas stå för ett fortsatt försvar av den ”heliga nyliberalismen”.

Eller är det så för att låna Katrine Kielos Tolkien-liknelser, att ”Härskarringen” inte får förstöras. Dessutom har det nog funnits och finns alltjämt en och annan ”Saruman-karaktär” som gått ”Saurons” ärenden även i de (s)-led som försökt försvara de rester som återstår av ”Fylke”, förlåt jag menar folkhemmet.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: