Skip to content

Vi uppmanar regeringen: Ifrågasätt Ungerns syn på barnprostitution!

februari 19, 2011

En gemensam debattartikel från SvD 2011-02-18

”Barnprostitutionen är frivillig”, anser den ungerske inrikesministern. Kommer den svenska regeringen stillatigande att låta en sådan ståndpunkt från EU:s ordförandeland bara passera? Det skriver Anna Hedh (S), Fredrik Lundh Sammeli (S) och Lars Bäck, före detta politiskt sakkunnig i jämställdhetsfrågor, Farsta Socialdemokrater.

Att yttrande- och tryckfriheten är hotad i EU:s nuvarande ordförandeland Ungern vet de flesta som följt nyhetsrapporteringen om den nya ungerska medielag som infördes vid årsskiftet. Men att barns rättigheter inte heller tas på något stort allvar i Ungern är inte lika känt. Detta är extra oroande eftersom Ungern är det land som under den närmaste tiden ska leda förhandlingarna om EU:s nya lag mot sexuella övergrepp mot barn och barnpornografi.

I slutet av 2010 skrev en medlem av det ungerska parlamentet, Ilona Ékes ett brev till den ungerske inrikesministern Sándor Pintér och begärde att regeringen skulle vidta flera åtgärder för att bekämpa den barnprostitution som förekommer i landet. Hon skrev i sitt brev att, när det gäller minderåriga kan vi inte tala om en frivilligt vald aktivitet, unga flickor brukar hamna på gatan som en följd av hot, tvång och våld”. Bland annat ville parlamentsledamoten se en skärpt lagstiftning och mera aktiva riktade polisinsatser.

Av svaret från inrikesminister Pintér den 11 december 2010 framgår tydligt att Ungern inte tänker ta några ytterligare initiativ. Dessutom så förnekar han att barn tvingas till prostitution. Sándor Pintér skriver istället, ”Tyvärr är det fler och fler flickor som frivilligt säljer sina kroppar för att tjäna pengar .”

Längre ned i samma brev finns även följande rader; ”Baserat på förhör med barn och minderåriga som gripits för prostitution och de undersökningar som gjorts av förekomsten av en möjlig tvångsprostitution, kan vi slå fast att de unga personer som gripits på bar gärning när de bedrivit denna verksamhet, nästan uteslutande har agerat av egen fri vilja”.

Inrikesministern hänvisar sedan till den ungerska lagstiftningen som ger ungdomar mellan 14 och 18 år rätt att ingå såväl ekonomiska avtal samt att ha sexuella relationer. Vilket av Sándor Pintér anges som ett skäl till att regeringen inte kommer förändra vare sig lagstiftning eller förstärka de polisiära insatserna.

Att barn frivilligt vill ha sex med vuxna brukar annars vara ett argument som förekommer hos pedofiler som grips av polisen. Men nu är ju trots allt Sándor Pintér inte vem som helst, utan det är inrikesministern i EUs ordförandeland Ungern som talar om frivillighet.

Vi undrar därför om den svenska regeringen stillatigande i kommer att fortsätta möta företrädare för det ungerska ordförandeskapet i EU? Eller om ni är beredda att börja ställa frågor om den minst sagt märkliga och cyniska syn på barnprostitution som den ungerska regeringen företräder. Det finns ett bra tillfälle att ta upp frågan i samband med förhandlingarna om den nya kommande EU-lagstiftningen mot sexuella övergrepp mot barn?

Vi kommer att i vart fall fortsätta att agera i denna fråga. Så länge barn far illa och utnyttjas får inte politiker tiga stilla.

ANNA HEDH                                     FREDRIK LUNDH SAMMELI           LARS BÄCK

EU-parlamentariker (S)                riksdagsledamot (S)                            f.d. pol.sak. jämställdhet

                                                                                                                                     medlem Farsta (S)-förening

Publicerad: 18 februari 2011, 12.31

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: