Skip to content

Mera protester mot för låga skatter i Storbritannien idag!

februari 19, 2011

UK Uncut, en brittisk gräsrotsrörelse som gör fredliga aktioner i protest mot nedskärningar av välfärden, genomförde i dag lördag (19/2) en ny aktion. Denna gång var det bankjätten Barclays kontor som förvandlades till skolor, bibliotek och scener för olika former av performance art m.m. Dagen innan aktionen rapporterade brittiska media att Barclays betalt 1 procent i skatt 2009. Företagsskatten på de brittiska öarna är 28 procent.

Enligt uppgifter i media så var det mellan 40 och 50 av Barclays bankkontor som fick besök av gräsrotsaktivister idag. Målsättningen med aktionen var att sätta fokus på företag som genom skatteplanering lyckas reducera sin skatt samtidigt som vanliga brittiska löntagare betalar full skatt.

UK Uncut-rörelsen som startade som en reaktion på den torydominerade regeringens nedskärningar av anslag till olika av den offentliga sektorn har vuxit snabbt sedan den startade i oktober 2010 och verkar även vara på väg att få en systerorganisation i USA, US Uncut.

Denna ”omvända” skatteproteströrelse har snabbt förvandlats till en faktor i brittisk politik som ses som en betydelsefull opinionspåverkare. Exempelvis har den brittiska fackföreningsrörelsen börjat närma sig UK Uncut, (se min blogg den 14 februari  ”De klagar på skatterna – fast tvärtom” ). Avslöjandet av Barclays låga skatteinbetalning kom sedan en labourledamot i parlamentet, Chuka Umunna, börjat pressa företrädare för banken på fakta. Även företrädare för organisationen The Robin Hood Tax Campaign http://robinhoodtax.org/ som stöds av bland att Georg Soros och andra finansmän samt ekonomer såsom nobelpristagaren Joseph Stiglitz reagerade på avslöjandet av Barclays låga skatteinbetalning.

Att UK Uncut får allt större betydelse märks även i BBC som för några veckor sedan hade en studiodebatt mellan en ung representant från UK Uncut-rörelsen och en företrädare för The Institute of Directors, en intresseorganisation för företagsledare. Det korta samtalet i BBC-studion är intressant, se själv. http://news.bbc.co.uk/2/hi/programmes/newsnight/9383552.stm

Personligen undrar jag när den svenska skattedebatten börjar handla om vem som betalar skatt och hur våra skattesystem är konstruerade med tanke på att kommunal- och landstingsskatten är proportionell och har större betydelse för låg- och normalinkomsttagare än vad statsskatten har. Eller varför inte en diskussion om momsen utifrån fördelnings- och miljöaspekter?

Läs gärna vidare:
http://www.guardian.co.uk/business/2011/feb/18/barclays-bank-113m-corporation-tax

http://www.guardian.co.uk/uk/2011/feb/19/barclays-protests-uk-uncut-corporate-tax-avoidance

UK Uncut  http://www.ukuncut.org.uk/

The Institute of Directors  http://www.iod.com/Home/About-the-IoD/Our-Philosophy/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: