Skip to content

De klagar på skatterna – fast tvärtom

februari 14, 2011

Varje dag kan vi i media ta del av resultaten från fotbollsmatcher i England och Skottland. Men hur många av alla läsare, tittare och lyssnare vet att det pågår en växande skatterevolt i Storbritannien? För det gör det, sedan oktober förra året har en framväxande internetbaserad proteströrelse spridit sig snabbt. Snabbt har UK Uncut-rörelsen vuxit spontant från ett kompisgäng i London till en nationell folkrörelse som klagar på skatterna – fast tvärtom. De fokuserar på stora företag, dess ägare och andra som inte betalar skatt. Inför lördag den 19 februari planerar de att förvandla Barclays bankkontor till bibliotek för en dag, som en protest mot bankernas vinster och generösa bonusar.

Tänk er att svenska LO skulle gått ut med ett mycket kritiskt pressmeddelande idag måndag angående bankernas vinster och generösa bonusar. Det gjorde brittiska TUC idag, http://www.tuc.org.uk/economy/tuc-19141-f0.cfm ,TUC är medvetna om att UK Uncut  http://www.ukuncut.org.uk/  , just nu fokuserar på bankerna, förutom Barclays, även RBS/Natwest. Eller tänk er att tjänstemän på skatteverket skulle hjälpa en växande folkrörelse med fakta om vilka som betalar och inte betalar skatt i Sverige. 

En snabbt växande rörelse

”Varför är alla är så passiva? Varför låter vi oss bli lurade? Varför stannar folk hemma och tittar på sina platt-TV-skärmar medan våra politiker försämrar välfärden samtidigt som de rikare blir ännu rikare? ”.  Detta var frågor som en grupp av vänner ställde sig en kväll på puben ”Nags Head” i norra London i oktober förra året.  De som diskuterade detta på puben var bland annat en sjuksköterska, en brandman, en student med flera helt vanliga britter.

Bakgrunden var de kraftiga nedskärningar som pågår eller snart kommer av anslagen till sjukvård, bostadsbidrag, utbildning, bibliotek o.s.v. Samtidigt har det framkommit att många större företag undandrar sig skatt genom avancerad skatteplanering.

Den första UK Uncut-aktionen mot ett företag som inte betalat skatt, Vodaphone genomfördes den 27 oktober förra året. Via blogg, facebook och twitter samlades ett 70-tal personer som gick in och satte sig på golvet i företagets stora affär på Oxford Street i London.  Sedan dess har rörelsen vuxit snabbt.

Listan på uppmärksammade företag har vuxit, och innehåller förutom Vodaphone, Topshop, Topman, Dorothy Perkins, Burton, Miss Selfridge, British Home Stores, Tesco och apotekskedjan Boots samt banker.

Aktionsgrupper med stort stöd

Det intressanta med aktionerna är att de hittills fått stöd från allmänheten samtidigt som företrädare för det ekonomiska och politiska etablissemanget fått det allt svårare att förklara varför en genomsnittlig brittisk löntagare ska betala mera skatt än exempelvis Sir Philip Green som äger flera av butikskedjorna som nämns ovan.

För två veckor sedan utsågs efter nätomröstning olika aktionsgrupper såsom UK Uncut, False Economy, tillsammans med TUC och PCS, Statstjänstemännens fackliga organisation, den störste skattesskojaren. http://www.pcs.org.uk/en/news_and_events/news_centre/recent-news.cfm/id/31935EC3-4086-46A4-B7F315C82BA0F5D4

Kanske kan alla vi inom den svenska arbetarrörelsen som känner oss lite trötta och modstulna efter alla bakslag ha något att lära av det som pågår i Storbritannien?  I Sverige pågår ju trots allt en medveten men långsam nedmontering av välfärden.  Ett första steg i Sverige skulle kunna vara att den mer traditionella arbetarrörelsen aktivt stödjer FAS3-rörelsens påskupprop http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/samhalle/article8565983.ab

Till sist, lördagen den 26 mars planerar brittiska LO, TUC, en marsch i London som stöds av bland annat UK Uncut-rörelsen. Syftet med marschen är enligt TUC ”att samla de som levererar offentliga tjänster, de som använder dem, de vars privata jobb hotas av den svaga ekonomin och de som är helt enkelt förbannade på de negativa effekter som nedskärningarna skapar i vårt samhälle”.

Ska bli intressant att se om vi får några medierapporter om denna samling den 26 mars, eller om det bara blir fotbollsresultat som vanligt. Det är ingen engelsk ligafotboll, men många EM-kvalmatcher, bland annat Wales – England. Jag gillar fotboll, men det vore intressant med lite omvärldsbevakning också.

Läs mer på:

http://www.guardian.co.uk/uk/2011/feb/10/ukuncut-plans-protests-against-banks

http://www.guardian.co.uk/uk/2011/feb/10/uk-uncut-tax-avoidance-twitter

http://www.guardian.co.uk/business/2010/oct/29/vodafone-cuts-tax-protest?INTCMP=SRCH

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: