Skip to content

DO – ett regeringshaveri

februari 1, 2011

Nu kommer fakta som visar att nya DO inte klarat av att följa upp de lönekartläggningar som ska ske enligt lagstiftningen. Det visar tydligt att alliansregeringens sammanslagning av flera myndigheter som ska arbeta mot olika former av diskriminering är ett misslyckande. Nedanstående blogg är alltjämt aktuell.

Den  1 februari meddelades att DO fått sparken. För mig framstår det som ett s.k. bondeoffer, dvs. man offrar en pjäs på schackbrädet för att skydda andra mer ”värdefulla” pjäser.

I detta fall är det den borgerliga regeringen och dess olika ministrar som ska skyddas och slippa bli avkrävda ansvar för ett förslag och senare ett beslut som var fel från början.

Den 5 juni 2008 beslöt en riksdagsmajoritet att Jämställdhetsombudsmannen, Ombudsmannen mot etnisk diskriminering, Handikappombudsmannen och Ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning skulle läggas samman till en ny myndighet  – Diskrimineringsombudsmannen.

Redan från början var hela idén feltänkt. Ett antal olika myndigheter med erfarenheter och kunskap om samt insikt i olika former av den diskriminering som finns i vårt samhälle skulle slås samman till en ny ”pytt-i-panna-myndighet”.

Jag som i min privata bekantskapskrets har vänner som har olika etnisk bakgrund, sexuell läggning, funktionshinder och kön, vet att det är olika former av förtryck och fördomar som möter mina vänner.

Att då ”klumpa ihop” lagstiftningen innebär en risk för att såväl den diskriminerade småbarnsmamman som en trakasserad homosexuell man inte kan få ett fullgott stöd från myndighet eller lagstiftning. När jämställdhetsministern i dagens SvD får frågor om den förstnämnda gruppen så blir svaret ganska märkligt(  http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/kunskap-kan-battra-pa-jamstalldhet_5906743.svd  ). Nyamko Sabuni hänvisar till lokal uppföljning. Frågan är vilka som lokalt ska följa upp det hela? Länsstyrelsen?

Samtidigt som den ny DO skapades så ändrades lagstiftningen, den blev såväl skarpare som tandlösare. Främst blev det lättare att för arbetsgivare att vänta (och i praktiken) strunta i att arbeta med aktiva åtgärder. Det blev färre företag som skulle upprätta handlingsplaner och det infördes en glesare intervall för lönekartläggningar.

I regeringens pressmeddelande säger nuvarande integrationsminister Erik Ullenhag följande: ”Kampen mot diskriminering är central. Därför behövs en välfungerande Diskrimineringsombudsman och en stark diskrimineringslagstiftning. Med en ny chef för myndigheten kan DO och arbetet för att motverka diskriminering få en nystart”.

Det finns bara ett sätt för regeringen att stärka arbetet mot olika former av diskriminering – gör om. Svälj stoltheten och återskapa ett antal myndigheter som får riktig kunskap och styrka i arbetet mot olika former av diskriminering i vårt samhälle.

I dessa dagar när det t.o.m. finns ett parti med högerextremister i riksdagen som har fortsatt diskriminering som en hörnsten i sitt program är det angelägnare än någonsin att ha myndigheter som har styrka och förmåga att motverka alla former av diskriminering.

Men det är bråttom – tiden går och under tiden är det många kvinnor, föräldralediga pappor, hbt-personer, funktionshindrade och människor med annan etnisk bakgrund som diskrimineras på olika sätt i vårt samhälle.

SvD artikel om obefintlig uppföljning av lönekartläggning:

http://www.svd.se/naringsliv/lonegranskning-missas-av-nya-do_6362144.svd

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: